Лабораторні дослідження в харчовій промисловості від компанії «Б2Ф Україна»
Саме для забезпечення безпеки продукції і необхідні регулярні лабораторні дослідження виробництва на всіх його етапах - сировини, обладнання, приміщень, тари і навіть персоналу. Санітарно гігієнічні нормативи, встановлені державою, вимагають обов'язкової відповідності продукції певним стандартам безпеки, і для цього на виробництвах харчової промисловості постійно проводяться лабораторні дослідження.
Для чого потрібні лабораторні дослідження продуктів харчування
Довгий шлях розвитку і вдосконалення технологій і методик виробництва продуктів харчування, від вирощування сільськогосподарської сировини до переробки його в готову продукцію, призвело небаченого раніше достатку харчових продуктів в раціоні сучасної людини. Зараз перед ним не стоїть завдання добути їжу - основним завданням стало зробити правильний вибір між великою кількістю варіантів, пропонованих сучасним ринком. Приходячи в магазин, покупець бачить кілька сортів одного і того ж продукту від різних виробників, і для виробника стає особливо важливим, щоб саме його продукцію вибрав покупець. А для цього важливі два основні чинники: високі смакові якості і гарантована безпека продукту. Свою роль відіграє і реклама, але ніякими рекламними роликами і красивими обгортками не відновити репутацію виробника, якщо його продукція стала причиною масового харчового отруєння.
Крім цього, дослідження можна проводити і з іншими цілями, наприклад:
- для незалежної оцінки якості продукції
- для перевірки продукції на відповідність певним стандартам при сертифікації
- для якісного прогнозування розвитку виробництва і впровадження нових технологій
- для оцінки впливу виробництва на екологію
Види лабораторних досліджень
Лабораторні дослідження в харчовій промисловості бувають декількох видів.
- Фізичні дослідження визначають фізичні властивості продуктів - щільність, в'язкість, наявність сторонніх предметів і т. П.
- Хімічні дослідження визначають наявність і кількість хімічних речовин в складі продукту.
- Біологічні дослідження діляться на фізіологічні, які вивчають поживну цінність продукту, і мікробіологічні, що визначають наявність в ньому різних мікроорганізмів і їх кількість.
Такі дослідження проводяться кваліфікованими фахівцями у відповідній галузі науки, в спеціальних лабораторіях, оснащених необхідним обладнанням для якісного аналізу зразків.
Лабораторні дослідження компанії «Б2Ф Україна» для виробників продуктів харчування
Кілька місяців тому власна така лабораторія з'явилася у компанії «Б2Ф Україна» для надання консультаційної допомоги клієнтам. Зокрема, для виробників продуктів харчування фахівці нашої лабораторії проводять кваліфіковані лабораторні дослідження різних видів зразків: питної води, продуктів харчування, сільськогосподарської сировини, а також змивів з обладнання, приміщень, робочих поверхонь, тари та інших елементів виробничого циклу. Наші дослідження допоможуть визначити ступінь якості і безпеки продукції клієнта, а також виявити можливі проблеми і вжити заходів щодо їх запобігання.
Лабораторія проводить хімічні і мікробіологічні дослідження.
Хімічні дослідження
Основними причинами необхідності хімічних досліджень харчової продукції є дві найбільші проблеми сучасності: забруднення навколишнього середовища і широке застосування в харчовій промисловості хімічних речовин в якості смакових добавок і консервантів. Щоб продукти харчування були безпечними для споживача, необхідний ретельний контроль за концентрацією таких добавок і гарантована відсутність в продуктах сторонніх хімічних речовин. Наша лабораторія проводить аналізи на наявність і концентрацію різних хімічних речовин і відповідність хімічного складу продукції стандартам Євросоюзу.
Мікробіологічні дослідження
Дослідження продукції та обладнання на патогенну мікрофлору є одним з необхідних умов безпеки виробництва продуктів харчування. Навіть незначна кількість хвороботворних мікроорганізмів, що потрапило в їжу, може обернутися катастрофою як для здоров'я споживача, так і для репутації виробника. У нашій лабораторії можна виявити наявність в продуктах і змивах наступних мікроорганізмів:
- Коліформні бактерії
- Сальмонела
- Шигелла
- Синьогнійна паличка
- Гриби Candida Albicans і Aspergillus Niger
- Дріжджові гриби
- Інші мікроорганізми
Крім того дослідження лабораторії компанії «Б2Ф» допоможуть визначити можливі критичні точки на Вашому виробництві, а експерти нашої компанії можуть надати необхідні консультації або розробити план-схему для досягнення бажаного результату і виключення можливих проблем.
Переваги послуг від компанії «Б2Ф Україна»
На вітчизняному ринку послуг з приватним лабораторним дослідженням склалося стійке пропозицію, що відповідає попиту. Оскільки багато керівників виробництв, що випускають продукти харчування, усвідомили необхідність лабораторних досліджень для підтримки якості і безпеки продукції на належному рівні, з'явилися і лабораторії, що забезпечують такі послуги. Лабораторія компанії «Б2Ф Україна» не є єдиною в своєму роді - вона одна з безлічі в своїй галузі. Але в той же час при більш пильному вивченні можна виявити, що наша лабораторія має низку переваг, що вигідно відрізняють її від конкурентів. І головна її особливість, з якої вже йдуть всі інші переваги - це комплексний підхід до питання санітарії та гігієни на виробництві.
Комплексний підхід - основний принцип роботи компанії «Б2Ф Україна»
У чому ж полягає суть комплексного підходу до роботи стосовно до лабораторних досліджень? Якщо сказати коротко - в тому, що наші послуги не обмежуються тільки дослідженнями або тільки консультацією. Компанія може надати клієнтам повний комплекс послуг.
- Лабораторні дослідження. Проведення аналізів в лабораторії з найрізноманітніших параметрами допоможе виявити можливі хімічні і мікробіологічні загрози, а також визначити відповідність виробництва і готової продукції бажаним стандартам.
- Санітарний аудит. Комплексне дослідження виробництва, що включає в себе не тільки лабораторні дослідження, а й дотримання технологій, ведення документації та інші параметри, що визначають безпеку виробництва.
- Аналіз виробництва за системою HACCP. Нова в нашій країні послуга, дуже затребувана останнім часом у зв'язку з переходом на європейські стандарти. Ця система контролю виробництва довела свою ефективність і широко поширена в світі, а незабаром стане обов'язковою необхідністю для підприємств харчової промисловості України.
- Консультаційна допомога. Фахівці компанії аналізують всі дослідження і дають рекомендації щодо поліпшення якості і безпеки виробництва.
- Розробка схеми миття та дезінфекції. Розробляється індивідуально для кожного підприємства з урахуванням технологічних особливостей.
- Індивідуальний підбір миючих і дезінфікуючих засобів.
- Поставка високоякісних засобів від кращих європейських виробників.
Все це в комплексі дозволяє забезпечити успішне функціонування виробництва і уникнути будь-яких проблем в області санітарії та гігієни.