Система HACCP в українському законодавстві і переліку послуг компанії «Б2Ф Україна»
Як відомо, кілька останніх років в нашій країні проводяться реформи, спрямовані на інтеграцію України в Європейський Союз. Зміни відбуваються в самих різних областях політики і економіки, і всі вони направлені на те, щоб максимально ефективно адаптувати нормативи господарювання до європейських стандартів. Особлива увага приділяється стандартам якості і безпеки продуктів харчування, адже продукція сільського господарства і харчової промисловості є однією з найважливіших статей експорту нашої держави, і для майбутньої співпраці з європейськими партнерами вкрай важливо, щоб ця продукція відповідала вимогам країн-імпортерів.
Нове в законодавстві України
Тому в законодавстві постійно з'являється щось нове. Наприклад, недавно був прийнятий закон про безпечність та якість харчових продуктів, що зобов'язує вітчизняних виробників перейти на міжнародну систему контролю якості та безпеки - HACCP. На думку представників Міністерства агрополітики і продовольства, впровадження цієї системи підвищить якість української продукції і полегшить вихід вітчизняних виробників на світові ринки. На проведення всіх змін в контролі безпеки виробництва відводиться від півроку до півтора років. Тим часом багато вітчизняних виробників, особливо середні і дрібні, вперше почули про систему HACCP тільки з виходом цього самого закону.
Система НАССР
Так що ж таке система HACCP і як вона працює? HACCP - це спеціально розроблена система аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, яка допомагає ефективно забезпечити безпеку і якість продукції.
Працює вона наступним чином. Перш за все для конкретного виробництва визначаються фактори ризику, які необхідно усунути або знизити до допустимого рівня. Потім в ході виробничого процесу визначаються критичні контрольні точки, які є ключовими для запобігання небезпечних факторів. Для цих точок встановлюються контрольні межі, за якими буде визначатися прийнятність продукту з точки зору безпеки. Потім в цих точках проводиться постійний контроль, що дозволяє вчасно реагувати на появу загроз і усувати їх завчасно.
Все це здається дуже складним, і було б розумно в такому питанні звернутися за консультацією до фахівця. Біотехнолог компанії «Б2Ф Україна», що спеціалізується на аналізі виробництва за системою HACCP, готовий надати консультативну допомогу будь-якого рівня. Наш фахівець не тільки допоможе виявити критичні точки на вашому виробництві, а й порадить методики усунення небезпечних факторів, а також підбере для цього відповідні кошти.